Заради коронавируса: Парламентът спира да заседава

0
83
18 дни ваканция

Заради пандемията на коронавируса Народното събрание спира да заседава. Това решиха депутатите след продължило близо 3 часа обсъждане.

Решението бе подкрепено от 115 народни представители, 65 бяха против. Депутатите  ще заседават само по извънредните мерки заради епидемията от коронавирус. Работата обаче ще продължи за комисиите в НС, чиито заседания ще се излъчват онлайн без достъп за журналисти, а депутатите ще са в големи зали на разстояние едни от други.

Единствено от БСП бяха против новия начин на работа, като обвиниха управляващите в опит да нарушат държавността и да се скрият от отговорност. Дебатът премина изключително разгорещено в продължение на 3 часа. Многократно управляващите подчертаваха, че НС не се разпуска и може да бъде свикано дори утре от опозицията, стига да има важни текстове за разглеждане.

„Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране. Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони, сега е времето да се отървем от илюзиите и на първо място от илюзията за изключителност. И не можем да станем разпространители на тази зараза“, каза председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя изрази опасение за автоматично блокиране на Народното събрание при евентуален случай на установяване на коронавирус сред депутатите:.