Зърнопроизводители готвят ефективен протест срещу добива на газ в Добруджа

0
40
Земеделски производители

Земеделските производители  искат среща с премиера за спиране на концесията за проучване и добив на газ в Добруджа. В противен случай, те ще организират масови протести.

Това реши на закрито извънредно заседание в Ген. Тошево управителният съвет на асоциацията. Тъй като конкретните опасения на земеделските производители са, че газа, на дълбочина от над 2000 метра, може да бъде добиван само чрез хидравлично разбиване на земните пластове или т.нар. фракинг, беше взето решение и да се изготви филм за вредите от неконвенционалния метод за добив на газ. Това съмнение се подклажда и от липсата на технологични карти за начина на добив към оценката за въздействие върху околната среда на инвеститора.

Зърнопроизводителите не смятат, че местният референдум, който предстои на 17-и декември, ще има очаквания успех, още повече, че е с пожелателен характер. Те се надяват на по-широка обществена подкрепа и от сродни асоциации. Ако диалогът им с правителството се провали, те ще предприемат ефективни протестни действия.

От Асоциацията ще потърсят широка обществена подкрепа, вкл. от сродни организации. Окончателното решение за предстоящи действия ще бъде взето на редовно заседание на УС, в края на месеца.