Заселиха 500 пробни животни във фермата в Голямо Враново

0
306
500 пробни животни

500 пробни животни вече са „заселени“ във фермата в Голямо Враново, в която заради болестта Африканска чума през лятото бяха умъртвени близо 35 000 прасета.

Това съобщи по време на заседанието на областната епизоотична комисия  директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Тяхното предназначение е да изпробват средата за наличие на вируса – дали ще се разболеят, или не. След 45 дни ще бъдат взети двукратни проби от животните и ако те се окажат отрицателни, то това ще означава, че заразата е унищожена при проведената дезинфекция. Въпреки това няма веднага да се премине към населване с допълнителни бройки свине, а ще се изчакат още 60 дни и едва след това ще започне поетапен процес на репопулация, поясни д-р Дяков. Периодите не са избрани случайно, тъй като първият времеви интервал от 45 дни отговаря на два инкубационни периода, а последващите 60 дни могат да бъдат приети за карантина. Посоченото означава, че най-рано в началото на идната 2020-та година може да се предприеме населване с прасета в свинекомплексите от областта, поясни директорът на ОБДХ.

Той допълни, че от началото на месец ноември в областта не е имало случаи на заболяването по домашни животни, опасността от нова епидемия не е изключена, тъй като са констатирани три нови огнища при диви свине. Те са в землищата на селата Смирненски, Щръклево и Табачка.