Защо е важно за колата турбото да е изправно?

0

турбо пътища

Както знаем, мощността на всеки един двигател е константна величина, като един от най-съществените фактори за запазването ѝ е въздухът. Така, например, при компресорните двигатели се наблюдава как въздушната маса е по-увеличена от тази на другите. Това се дължи на високото налягане.

По този начин се използва много по-голямо количество гориво за сметка на по-голямата мощност. От друга страна, днес се наблюдава как все по-често автомобилните двигатели са оборудвани с турбокомпресори. А причината затова е, че изваждат по-висока мощност и то най-вече от малки двигатели.

Турбокомпресорът е усъвършенстван технически елемент, което го прави и много по-уязвим и податлив на проблеми. Това, от своя страна, се отразява на двигателя и може да доведе до непоправими повреди. Именно затова е важно да се погрижите турбото да бъде изправно.

Независимо дали искате да увеличите мощността на вашия автомобил или е необходим ремонт или подмяна на турбокомпресора, то е важно да знаете, че подмяната на старите с нови турбо пътища е също от съществено значение.

Те са важен елемент в една турбо кола. Тяхната основна цел е да може през тях да преминава повече въздух с по-голямо налягане, което да осигури и по-високата мощност, без това да доведе до повреди.

 

Какви са основните причини за проблеми с турбото?

Когато турбокомпресорът работи, той се върти с около 150 000 оборота в минута. През това време системата може да достигне до температура равна на 350°C. Всичко това води до огромно натоварване, включително и на смазочните материали.

Възможното замърсяване оказва неблагоприятно влияние на турбото и съответно започва да създава проблем. Преминаването на прах и други видове замърсители през въздушния филтър е основна причина за бързото износване на лагера на турбото.

От друга страна, високите температури в турбото води до запушване на маслените канали и до “заклещване” на турбото в своите собствени лагери. Всеки подобен проблем води до намаляване на мощността на двигателя и до спиране на неговата работа.

Точно затова е от изключителна важност и от решаващо значение грижата за турбокомпресорът, турбо пътищата и като цяло за колата.

 

Как да предотвратим възникването на проблеми?

Познаването и грижата за турбото на вашата кола е ключов фактор при предотвратяване на много сериозни проблеми. В тази връзка по-долу споделяме няколко прости, но важни съвета относно грижата за вашия автомобил.

 

Редовна поддръжка

Редовната поддръжка е ключът към изправността на вашия автомобил с турбокомпресор. Регулярните технически прегледи при специалист са от изключителна важност. Освен това ви съветваме редовно да проверявате масления и въздушния филтър и да не отлагате тяхната смяна при необходимост.

 

Редовна смяна на маслото

Маслото на двигателя е от съществено значение, тъй като целта му е да намали триенето, да охлади елементите на двигателя, да защити от корозия, да уплътни подвижните елементи на двигателя, както и да премахва вредното замърсяване.

Именно затова редовната и правилна смяна на маслото е ключът към изправното турбо. А това колко често да го сменяте зависи от различни фактори като:

    • спецификите на автомобила
    • състоянието на превозното средство
    • честотата на каране – дали карате на кратки разстояния и често ли използвате вашия автомобил
    • в какви условия карате- градски, извънградски или по черни пътища

 

Използвайте качествено моторно масло

Освен, че редовно трябва да сменяте маслото, то винаги залагайте на качествено. Вискозитетът или по-просто казано това колко лесно тече моторното масло, е също ключов фактор. В случай, че то не е достатъчно вискозно, маслото няма да изгради добър смазочен филм.

От друга страна, ако вискозитетът е твърде висок, моторното масло няма да успее да достигне до необходимите места и няма да успее да отведе достатъчно топлина.

 

Плавно стартиране на двигателя

Друга важна препоръка е да оставите двигателя да работи на ниски обороти непосредствено след като сте го стартирали. По този начин се позволява на маслото да загрее постепенно и да изгради добър смазочен филм в турбото.

И не на последно място ви съветваме да се обръщате към специализиран сервиз винаги, когато забележите някакъв проблем с вашия автомобил, независимо колко малък ви се струва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук