Заснеха медуза с размери на човек

0
Заснеха медуза с размери на човек

Гигантска бледооранжева медуза от вида Rhizostoma pulmo с удивителни размери, близки до човешките, беше заснета докато биологът Лизи Дейли се гмурка заедно с оператора Дан Абът във водите край Корнуол, Великобритания. Това съобщава The Guardian.

Абът и Дейли се гмуркат като част от кампанията Wild Ocean Week, целяща да събере средства за природозащитното дружество Marine Conservation Society във Великобритания, основано от Дейли, и целта им е била да снимат различни морски видове около крайбрежието.

Заснеха медуза с размери на човек

Създанието е открито на няколкостотин метра от брега и впечатлило експертите. Безгръбначното е било близо метър и половина на дължина, а чадърчето му около половин метър.

Този вид медузи е безобиден. Копривните им клетки са по-компактни отколкото на други видове с дълги пипала. Храни се с малки ракообразни и зоопланктон. Разпространен е в Средиземноморието и бреговете на Великобритания, но обикновено не достига чак толкова големи размери. Може да се види през лятото и във водите на Адриатическо и дори Черно море. Досега не е известно толкова голяма медуза да е била срещана от човек.