Застрахователи искат над 1000 лв. за „Гражданска отговорност”, обявиха адвокати за „търговци на смърт“

0
447
Над 1000 лв. за „Гражданска отговорност”

Над 1000 лв. за „Гражданска отговорност” може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, обявиха от Асоциацията на застрахователите в България.

От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение. По думите на Светла Несторова, председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, трябвало да съберат още между 800 милиона и 1.3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години.

В опит да се реши проблемът между две четения на промените в Кодекса за застраховането, се появиха лимити за обезщетенията след смърт. 20 хиляди за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хиляди за брат или сестра и 5 хиляди при „емоционални отношения“.

Застрахователите ще предадат на компетентните органи 9 юридически кантори, които по думите им били „търговци на смърт“ – давали на близките на пострадалите минимална част от обезщетението, а прибирали до 80% от него.

По думите им, имало адвокати, които плащат на близък на пострадал авансово 5000 лв., сдобиват се с пълномощно и след това осъждат застрахователя за огромни суми, коментират от бранша. Ако има лимити, близките ще знаят и какви пари да очакват, смятат застрахователите.