Затрупаха със строителни отпадъци гроба на Павел Бобеков

0
109
Павел Бобеков

Камари от строителни отпадъци са затрупали вечния дом на великия български революционер Павел Бобеков, определян и известен като първия български премиер, алармираха жители на старата столица.

Павел Бобеков оглавява революционния комитет в Панагюрище. Избран е за хилядник на Априлското въстание и председател на Привременното правителство. Други го наричат Президент на Панагюрската република.

Това обаче не е попречило на фирмата, изпълняваща ремонтите в старата част на града, буквално да затрупа гроба на големия революционер.

Малцина днес знаят, че големият революционер всъщност умира във Велико Търново и е погребан в старата столица. След потушаването на Априлското въстание Бобеков успява да избяга в Румъния и после участва като доброволец в Сръбско-турската война. По-късно с Иван Адженов издават първия български ежедневник „Секидневний новинар“ в Букурещ, на който Бобеков е първи редактор.

При обявяването на Руско-турската война Павел Бобеков се включва като преводач и е зачислен към щаба на генерал Гурко. При Търново заболява от тиф, а по други сведения от туберкулоза. Умира в прегръдките на майка си на 29 октомври 1877 г. и е погребан до храма „Св. Никола“ във Велико Търново, където през 1996 година е издигнат паметник.