Здравният министър обвини болница „Лозенец“ в незаконни трансплантации

0
Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС

В правителствената болница „Лозенец“ са правени незаконни трансплантации на органи. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Освен това болницата е източвала здравната каса с фалшиви хоспитализации.

„Извършени са 14 трансплантации на бъбрек от донори, като всички те са млади хора от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и т.н. Има всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си. Това е ставало 2019-2020 г., има информация от посолствата, че това са фалшиви самоличности“, обясни здравният министър.

Той допълни и че висш държавен служители е бил преместен на предни позиции в списъка с чакащи, за да му бъде направена бързо трансплантация на черен дроб. Според разследващия сайт Bird.bg това е Веселин Даков – главен секретар на Министерския съвет в последния мандат на Бойко Борисов.

Кацаров допълни, че след журналистическо разследване на Миролюба Бенатова е започнала проверка за фалшиви хоспитализации. Тя разказа как пациенти, които отивали на профилактични прегледи в правителствената болница „Лозенец“ само по документи били хоспитализирани по спешност с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Оказа се, че те са млади и здрави хора без проблеми. Според министъра при проверката от болницата са върнали парите за лечението им и са се извинили с „техническа грешка“.

Заради нарушенията ръководството на болницата ще бъде уволнено. Подаден е и сигнал до прокуратурата.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили