Здравният министър заговори за евентуален локдаун

0

Ако въведените мерки срещу COVID-19 у нас не дадат необходимия резултат и здравната система продължи да бъде все така натоварена, единственият изход ще е въвеждането на локдаун.

Това е заявил служебният здравен министър Стойчо Кацаров на среща с посланиците на Европейския съюз в България. На нея той ги запозна със сложната ситуация в страната ни и основните предизвикателства пред правителството и обществото в разгара на поредната пандемична вълна.

„Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла“, допълни той и увери, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни. Ако въведените мерки със „зелен сертификат“ не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори“, е казал министърът.

Той подчертал, че правителството се стремим всячески да избегне евентуалния локдаун, като приложи максимално строго противоепидемичните мерки.

„Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия“, подчертал министър Кацаров.

Бъди свободен