Зеленски покани Си Цзинпин в Украйна

0

Украинският президент Володимир Зеленски покани китайския лидер Си Цзинпин да посети страната му. „Готови сме да се срещнем с него“, каза Зеленски в интервю за АП, цитирано от БТА. Преди седмица Цзинпин бе на тридневна визита в Русия, но от нея не последваха сериозни публични ангажименти, направени от Си.

„Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но през тази една година, повече от една година, не съм имал“, казва Зеленски.

Според Зеленски разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус има за цел да отвлече вниманието от това, че Путин не е получил никакви гаранции от Китай.

„Какво означава това? Означава, че визитата (на Си) не е завършила с добър резултат за Русия“, коментира украинският президент.

Киев се опасява, че Пекин може да започне да снабдява руската армия с оръжия, но до този момент няма доказателства това да се случва. Китай отхвърля подобни информации и излезе с мирен план за прекратяването на конфликта, който се харесва на Путин, но не и на украинците. В китайския план няма изрично настояване за изтегляне на руската армия от окупираните територии.

В късното си обръщение Зеленски благодари на всички по света, които “честно и силно напомнят, че руската агресия може да приключи по-бързо, отколкото се смята“.

„Това ще стане по-скоро, ако светът бъде по-бърз, по-решителен. Разрушените украински градове и села по границата с държавата-терорист, постоянният шантаж на Русия и заплахата от унищожаването на живота и в други страни, постоянният отказ от връщането към истинския мир и издевателството над основните международни норми – всичко това са достатъчни причини да оказваме натиск и да се борим, да не търсим компромиси и да се грижим за световните ценности реално“, каза Зеленски.

На този фон продължават опитите на руската армия да овладее напълно Бахмут и Авдеевка, но и през изминалото денонощие те са претърпели неуспех.

Русия понася много бойни жертви, съобщаваукраинската армия.

Според британското разузнаване руските сили са постигнали само „незначителен напредък“ в опита си да обкръжат Авдеевка, но са загубили много бронирани машини и танкове.

Напрежението обаче нараства, защото Беларус потвърди, че ще съхранява руски ядрени оръжия. Три дни след изявлението на Владимир Путин от външното министерство в Минск излязоха с позицията, че причината за това решение е струпването на сили на НАТО по границите на Беларус.

От своя страна полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че руското решение ще доведе до нов пакет от санкции срещу Минск, които може да бъдат по-болезнени в сравнение с настоящите.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук