Ватиканът ще изпрати проповед на папата в космоса

0

Ватиканът представи проект за изпращане на миниатюрна цифрова книга с послание на надежда, отправено от папа Франциск през 2020 г., в разгара на пандемията от КОВИД-19, съобщи БТА.

Нанокнигата ще бъде изведена в орбита на височина 525 км с ракета „Фалкон 9“ на „Спейс Екс“ , която ще излети на 10 юни от военновъздушната база „Ванденберг“ в Калифорния, съобщиха от Светия престол на пресконференция в Рим.

Микрогравираната електронна част, което е едва 2 мм, ще бъде качена на спътник „Кюбсат“ с размери около 30 см, оборудван със слънчеви панели и проектиран от студенти от Политехническото училище в Торино. Тя ще съдържа проповедта на папа Франциск, произнесена на 27 март 2020 г. в разгара на пандемията. На този ден, сам на пустия и окъпан от дъжд площад „Свети Петър“, той призова „уплашения и изгубен“ свят да преразгледа приоритетите си.

Проектът е наречен „Spei Satelles“ („Сателит на надеждата“ на латински език). Той се осъществява съвместно от Ватикана, Италианската космическа агенция и различни италиански институти. Целта на това сътрудничество е проповедта да бъде изпратена „отвъд границите на Земята, за да достигне от космоса до възможно най-много жени и мъже на нашата размирна планета“, обяснява Джорджо Сакоча, председател на Италианската космическа агенция.

През октомври 2017 г. аржентинският папа говори на живо чрез видеоконферентна връзка с астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС). Първи това направи неговият предшественик Бенедикт XVI.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук