Жълт код за бурен вятър в цялата страна

0
224
Жълт код за бурен вятър

 

Жълт код за бурен вятър е обявен в цялата страна, предупреждават от Националния институт по метеорология. Поривите могат да стигнат до 90 км/ч. Вятърът ще бъде студен от северозапад.

Температурите ще се понижават. Сутрешните ще бъдат от минус 6 до минус 1, максималните – от минус 2 до 3 градуса. Максималните температури в Русе, Велико Търново, Разград, Силистра, Търговище,  Добрич, Шумен няма да надхвърлят един градус.

Преди обяд ще бъде облачно в Източна България, където заедно с планинските райони, на места ще превали слаб сняг.  Следобед от запад на изток облаците ще се разкъсват и намаляват. В планините ще е по-облачно и на места ще превалява. Ще бъде ветровито с бурен вятър. Максимална стойност на височина 1200 м около минус 8 градуса, на 2000 м до минус 13.

В сряда ще остане ветровито, но валежи няма да има. Дневните температури ще започнат да се повишават. В четвъртък вече вятърът ще отслабне и рязко ще се затопли още. Максималните температури на места в Източна България и Предбалкана ще прескочат 10 градуса. До края на седмицата времето ще остане сравнително топло за периода и с много малка вероятност за валежи.

Доста по-тежка остава обстановката в Централна Европа, където обилните снеговалежи създават проблеми на автомобилния и въздушния транспорт. В Мюнхен снегопочистващата техника работи непрестанно. В алпийската част на Австрия и Германия е обявен червен код за обилни снеговалежи и нова снежна покривка до метър.