Железопътни модели подредиха в Канев център, канят публиката да ги управлява

0
Железопътни модели

Модели на български, румънски, сръбски, чешки, унгарски и немски подвижни състави, сред които и модел на експреса „Синият Дунав“, който русенци помнят от 80-те години на миналия век, могат да бъдат видени от днес до неделя в Канев център на Русенския университет.

Експозицията е част от програмата на Международната среща на железопътните моделисти, която се провежда за трета поредна година в Русе. За посетители срещата ще бъде отворена в часовете от 9.00 до 18.00 с почивка между 13.00 и 14.00 часа, а на 27 май само от 9.00 до 12.00 часа.

По думите на Емил Чаушев – председател на „Клуб железопътен моделизъм – България“, за посетителите е подготвена приятна изненада – демонстрации на каране по разписания по трасета с дължина 200 метра – едно изживяване за окото и душата на всички моделисти, както и на всички хора, които си спомнят за влакчетата от детските си години, но в нова осъвременена и детайлизирана форма.

Първо, всеки желаещ ще си изтегли разписание. След това отива на съответната гара, която е начална за неговия влак, и потегля.

За тези, които не знаят как, са подготвени учебни мотриси. След като придобият уменията, ще бъдат сертифицирани като машинисти и ще управляват останалите влакове от разписанието, а то е в отношение едно към четири – т.е. един реален астрономически час се равнява на 15 минути. Общата дължина на двете трасета е около 200 метра, а 50 участници ще се грижат за редовното влаково движение по всички гари.

„Тази година искахме да бъдем малко по-актуални със световната обстановка и затова имаме превоз на военни влакове. Бурите, които бяха в България, са разрушили на места нашето трасе, и сме пуснали ремонтен влак в разписанието. Имаме и международни влакове от 80-те години. Тогава имаше обмяна на стоки в СИВ и затова по трасето ни се движи специална композиция с автобуси „Икарус“, които доставяме директно от Унгария“, каза Чаушев.

Организатор на събитието е компанията „Булмаркет“ – първия частен железопътен превозвач в България.