Жива картина припомни кончината на Ангел Кънчев

0

C възпоменателна церемония русенци отбелязаха 151 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев.

С възстановка на събитията членове на Дружество „Традиция“ пренесоха присъстващите на русенското пристанище в далечната 1872 г. когато на 5 март, при опит да се качи на парахода за Гюргево, едва 22-годишният Ангел Кънчев е разкрит и за да не бъде заловен жив, слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

След края на възстановката шествие, водено от Общинския духов оркестър, се отправи за официална церемония пред паметника на Ангел Кънчев на бул. „Славянски“. Представители на местната власт и общественици положиха венци, а свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на националния герой.

Ангел Кънчев умира на 17 март /5 март по стар стил/ 1872 г. През 1868 г. той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет. В деня на смъртта си Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е предаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

В Русе има два паметника на революционера – в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук