Журналист от Русе издири неизвестни документи за българската църква и училището в Букурещ, събра ги в книга

0

Книгата си „Българската църква и училището в Букурещ. Неизвестни документи“ представи вчера в клуба на БТА русенският журналист Жанета Йорданова.

В нея тя представя някои неизвестни до момента документи, снимки и скици, които допълват вече известната информация за основаните през 1869 г. Българската църква и училище в Букурещ.  Сред находките са  портрет на Христо Ботев от 1935 г., свързан с миналото на съборената наша сграда и съхраняван дълго време като ценна реликва от българин в букурещкия му дом. По време на проучването авторката е открила непубликувани досега скици и по тях е направила възстановка на вътрешното разпределение в сградата през възрожденския й период – на църквата, на жилището на владиката Панарет Рашев, на племенницата му Венета, съпругата на Христо Ботев, който една година е преподавал в училището и на малкия им син Димитър, на класните стаи.

„В това скромно двуетажно здание на букурещката улица „Кълърашилор“ не само са учили децата на преселниците ни, в него са живели и работили големи личности, оставили имената си в историята на България. Тази сграда някога е подслонявала училище, църква, печатница. Била е седалище на Добродетелната дружина, на Българската църковна община, на дружеството „Братство“. Изгубили сме я безвъзвратно, но поне можем да напишем историята й“, подчерта Йорданова.

По време на работата си тя се е срещала и разговаряла с бивши възпитаници на училището (сега на възраст около и над 90 г.), за да събере спомените им. Разгледала е и личните им архиви, свързани с училището, които са й предоставили.

Следващата седмица книгата ще бъде представена пред българската общност в Букурещ.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук