„Зимните“ гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за гонки

0
57
Гуми за зимни условия

При сняг или лед да се използват гуми, предназначени за зимни условия или гуми с дълбочина не по-малка или равна на 4 мм.

Това реши Народното събрание, приемайки на второ четене текстове от Закона за движение по пътищата. Тези гуми ще бъдат задължителни за водачите в периода от 15 ноември до 1 март.

Досегашното изискване за протектора беше 1,6 мм. Компромисният вариант беше избран, за да могат шофьорите да ползват и летните си гуми, стига да не са много изтъркани, тъй като в някои части на България зимата е по-мека.

Депутатите приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване. Участниците в така наречените гонки са заплашени с лишаване от право да шофират за 12 месеца и глоба 3 хиляди лева при първо прегрешение и съответно 3 години и 5 хиляди лева при рецидив.

Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори. На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж.

Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач. Забранява се също движението в насрещното, както и в лентата за принудително спиране, без да има повреда или причина за това.