„Златната гъдулка“ за 51-и път събира любителите на фолклора в Русе

0

Фолклорният събор „Златната гъдулка“ за 51-и път ще събере любителите на фолклора в Русе.

Това ще стане на 6 юни, неделя, от 9 ч., на откритата сцена в Парка на младежта. На сцената тази година ще се представят близо 540 участници – 22 индивидуални изпълнители и 46 певчески, танцови и инструментални състави, от които 40 от Русе и Русенска област и 28 – от областите Разград, Търговище, Варна, Велико Търново и Габрово.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ е с конкурсен характер и на неговата сцена се представят певци, хорове, вокални групи за фолклор, оркестри, ансамбли; обичаи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, свирачи, разказвачи, танцови състави, представящи традиционен български фолклор.

По традиция в 12 ч. е концертът на ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Изпълненията ще се оценяват от експертно жури с председател проф. д-р Николай Ненов – етнолог, и членове Людмила Григорова – етномузиколог, и  Богдан Донев – хореограф.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“, изработена от прочутия русенски майстор на гъдулки Антон Антонов.

Фолклорният събор се организира от Община Русе, а колоритен акцент в програмата ще бъде Изложението-базар на  традиционни занаяти с участието на майстори от Русе, Кубрат, Велико Търново и Горна Оряховица. Организатор на изложението е Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.