Зов за помощ: Ампутираха ръката на изнасиленото момиче, търсят се кръводарители

0

17-годишното момиче от Цар Калоян, което вчера беше вандалски изнасилено и след това подпалено, се нуждае от кръв.

Това съобщиха от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, където момичето е настанено за лечение. Състоянието и е изключително тежко и засягащо голям процент изгаряния на тялото. Получила е овъгляване на лявата ръка и увреждания на белия дроб, в следствие на поглъщане на газове и огън.

В болницата е свикан мултидисциплинарен консилиум от различни специалисти – хирурзи, пластични хирурзи, ортопеди, кардиолози, анестезиолози и други. Момичето е поставено в медикаментозна кома. Решението на консилиума е да се премине със съгласието на родителите към ампутация на лявата ръка, която е извършена днес от мултидисциплинарен екип от ортопеди под ръководството на проф. Стефан Станчев. Ръката е ампутирана на ниво предмишница, горна средна трета предмишница със стремеж за максимално запазване, което след това да оптимизира вариантите за съответно протезиране. Извършени  са превръзки от пластичните хирурзи на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ на останалите части на тялото с изгаряния.

Това е първият етап от многоетапното хирургично лечение на случая. Оттук нататък на момичето предстоят и много пластични операции, които целят да покрият частите на тялото, които са увредени от изгарянията. Не на последно място предстои много тежък психически срив. „Оттук нататък нашите клинични психолози ще работят, освен с пациентката, и с нейното семейство“, увери административния директор на ЛЗ „Медика“ Алисе Муртезова.

При днешната операция е извършено кръвопреливане със съдействието на Кръвния център в Русе. Предвид предстоящите хирургични интервенции, ще се наложат още много кръвопреливания.

Лечебни заведения „Медика“ се обръщат към всеки желаещ да дари кръв А (+) за 17-годишното момиче, да го направи в Центъра по трансфузионна хематология в Русе. От там приемат кръв от цялата страна, като хората трябва да заявят, че даряват за конкретната пострадала.