14 настанени във ВМА, засега няма случай на коронавирус

0
86

14 души се наблюдават във ВМА. Те проявяват симптоми на грип – зачервено гърло, кашлица, няколко от тях са с пневмония. Това съобщи директорът на ВМА и шеф на създадения заради коронавируса Кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг пред болницата.

Четирима от настанените в болницата са чужди граждани – японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, които скоро са пътували до рискови дестинации.

Резултатите от изследванията им се очакват днес следобед.

Засега няма потвърден случай на коронавирус в двете лаборатории – ВМА и Националната референтна лаборатория. В страната има настанени в различни болници пациенти, като Мутафчийски призна, че за някои от случаите щабът разбира от медиите.

Генералът даде отчет и за евакуацията на групата деца от Каварна, които бяха на обучение в близост до Милано. Тази нощ те пристигнаха успешно на летището във Варна, придружавани от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра “Медицина на бедствените ситуации” към ВМА. И децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. Няма да бъдат хоспитализирани, тъй като не проявяват каквито и да било симптоми на болестта, но им е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине 14-дневния карантинен период.