20 000 лв. глоба за пожара на сметището

0
88
Максималната глоба

Максималната глоба в размер на 20 000 лв. е наложена на депото за отпадъци в Русе заради възникналия пожар, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

От там уточняват, че директорът на РИОСВ-Русе инж. Любомир Атанасов е издал наказателно постановление за глоба в максимален размер от  20 000 лева на фирма „Берус“ ООД, която е оператор на Регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци-Русе. Причина за санкцията е възникналия на 3 ноември пожар.

Инцидентът е възникнал  първоначално на 50 кв. метра, едновременно от четири страни и се е разраснал до 15 дка. Отпадъците в клетка 2 – пластмасови, хартиени, текстилни, полиетиленови, ПДЧ и др.  са били депонирани във височина. Това е образувало стръмен скат, който е бил трудно достъпен за поддържане, уплътняване и запръстяване. По време на извънредната проверка на РИОСВ инцидентът в депото не е бил напълно овладян. Скатът е продължавал да тлее, на места с активни огнища, от които се е отделяла неприятна миризма.

Неправилната експлоатация и допуснатият пожар са нарушения на Закона за управление на отпадъците, за което фирмата е санкционирана. Глобата е наложена след извънредна проверка на депото на 5 ноември.