200 милиона души стачкуват в Индия

0
71
200 милиона души стачкуват в Индия

В Индия започна двудневна национална обща стачка, организирана от леви движения и профсъюзи. Според организаторите, в нея вземат участие 200 милиона души, което я прави най-масовото мероприятие от този род в света.

Протестиращите издигнаха лозунги, изискващи по-високи минимални заплати и пенсии в различни отрасли, подобрени социални условия, работни места за безработни младежи и много други.

В редица региони на страната протестиращите блокираха железниците и магистралите. В щатите Западна Бенгалия и Керала имаше сблъсъци с полицията, предаде ТАСС.

Според индийските медии стачката може да се отрази на градския, междуградския и железопътния транспорт, банковия сектор, застрахователните компании и телекомуникациите. В градовете са затворени много магазини и офиси, а в много области не работят училищата и други образователни институции.

В опит да отклони вниманието на народните маси от наболелите проблеми в обществото, централното правителство в Делхи прибягва и до абсурдни методи като кара подчинените му учени да приписват на древни свещени текстове съвременни научни теории и достижения.