Русе ще кандидатства за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО

0

Русе ще кандидатства за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО. Това съобщи пред БТА директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов.

По думите му градът има нужда от перспектива, която да мобилизира силите и творческата енергия на неправителствените организации, културните институции и като цяло на гражданското общество.

От това безспорно всички ще имаме полза, категоричен е проф. Ненов. „Ще има развитие и за туризма. Това не е само ресторант или хотел. Има се предвид всичко онова, което и досега се е случвало – кулинарните състезания, винените конкурси, защото имаме много отдавна винопроизводство в региона. Естествено торта „Гараш“, която е много важен културен продукт на Русе. Важни са и фермерските пазари, производителите – тези хора, които ще направят местните продукти, с които ще се произвежда местната кухня“, обясни проф. Ненов.

„Работим и по това дунавската рибена чорба да се превърне в нематериално културно наследство – тоест рецептата, приготвянето й и начинът на споделяне на тази рибена чорба създава общности и те общуват помежду си“, каза още директорът на музея.

Според него е напълно реално Русе да бъде обявен за творчески град на ЮНЕСКО.

„Кандидатурите се подават през две години. Следващата сесия е през 2025 г., като дотогава можем да се подготвяме. Имаме вече събития, които трябва да се умножат“, категоричен е проф. Ненов.

Той даде пример и с предложението за винен фестивал в Русе, който се вписва в европейския културен маршрут, сертифициран от Съвета на Европа – за римските императори и дунавския път на виното.

Проф. Ненов посочи и с възстановката на „Римски пазар“ на крепостта „Сексагинта Приста“ в Русе, която има също много важно място в темата за местната кулинария, защото представя хилядолетни практики.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук