ДСБ се обяви за независим десноцентристки кандидат за президент

0

Това каза в Русе председателят на Демократи за силна България  и заместник-председател на Реформаторския блок Радан Кънев. По думите му, това решение е било взето на заседание на изпълнителния съвет на ДСБ, състояло се в Русе.

По думите му кандидатът за президент трябва да бъде гарант за проевропейската ориентация на България, за модернизацията и засилването на българската армия и на нейната отбранителна способност и за радикална реформа в правосъдието.

„Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите от РБ, и от най-голямата политическа партия в България – ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в „център“ и в „дясно“, каза още Кънев. Той допълни, че съжалява за отказа на Росен Плевнелиев да бъде такъв кандидат, тъй като според него, той отговарял на тези изисквания.

На въпрос дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-президент, Кънев заяви, че е останал дълбоко разочарован от „себичната и суетна реакция на някои представители на ГЕРБ“, когато е било предложено да се проведе диалог за кандидатурата на Росен Плевнелиев.

„По тази причина не можем да споменем имена, защото ме е страх сега, ако кажа Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира“, каза Кънев. По думите му ДСБ иска кандидат за президент, който да спечели изборите от първи тур.

„Верният път е да не се допусне ляв президент и президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната, добави лидерът на ДСБ.

Ръководството на партията категорично отхвърля възможността за съвместно участие с четири от политическите формации. „Националпопулистки формации от рода на Атака или ПФ и формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм от рода на ДПС и на ДОСТ, не могат да бъдат наши партньори. Ние имаме и с едните, и с другите коренно различни възгледи, идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес“, каза Радан Кънев.

„Те не могат да бъдат наши партньори, тъй като имаме и с едните, и с другите коренно различни идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес“, мотивира се председателят на ДСБ.

Кънев каза още, че ДСБ отправя последен призив към останалите партии от РБ за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес на Блока преди изтичане на срока на коалиционното споразумение.

„Споразумението на РБ се изчерпва с президентските избори. Преди президентските избори ние трябва да изпълним обещанието си към своите избиратели РБ да стане единен политически субект. Конгресът трябва да реши въпроса за позиционирането на блока към властта, да реши въпроса за лидерството и за механизма на вземане на решение в РБ, както и да се произнесе за кандидата за президент“, мотивира се Кънев.

Според него, ако Георги Първанов се кандидатира, той няма шансове да достигне до балотаж.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили