Апел: Хората, попадащи в рискови групи, да не отлагат ваксинацията срещу COVID-19

0

Хората, попадащи в рискови групи, не трябва да отлагат ваксинацията срещу COVID-19, апелират Министерството на здравеопазването.

Рискови са групите на възрастните, на страдащите от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, както и на хората с отслабен имунитет и бременните. Децата с хронични заболявания също попадат в рискова група и има повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При хората от рисковите групи вероятността да се наложи болнично лечение е значително по-голяма.

Призивът на МЗ е по повод нарастващия брой на случаите на COVID-19 и разпространението на новия подвариант – BA.5 на варианта „Омикрон“ в България.

Вксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин за предпазване от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето, допълниха от пресслужбата.  Завършеният ваксинационен курс и приложените бустерни дози помагат на имунната ни система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. При ваксинираните хора много по-рядко се стига до лечение в болнични условия. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подварианта BA.5 на „Омикрон“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук