Атанас Бобоков: Българската ламя има три глави – Борисов, Пеевски и Гешев

0
Снимка: БГНЕС

„Всъщност Борисов, Пеевски и Гешев са едно и също нещо – просто са си разпределили функциите. Скоро по безспорен начин ще се докаже всичко това. Нашата българска ламя си има три глави“.

Това заявява в интервю за „Дневник“ русенският бизнесмен Атанас Бобоков. Той е обвиняем за участие в престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков. Разследващите твърдят, че те са организирали схема за незаконно депониране на опасни отпадъци от производството на фирма „Монбат“ на различни места в страната.

Обявиха ареста на Пламен Бобоков за незаконен

По това обвинение Атанас Бобоков прекара няколко месеца в ареста. Към отговорност бе привлечен и брат му Пламен Бобоков. Бизнесмените твърдят, че са жертва на скалъпени обвинения. Те казват, че са спрели да изнасят опасните отпадъци в Германия, защото екоминистерството бавело разрешенията. Започнали да ги предават на български фирми, тъй като те били лицензирани от същото министерство.

„Когато българското министерство е лицензирало фирми, които да складират и преработват определен отпадък – логично е. Вместо да караме нещо в Германия, при положение че транспортът на опасни товари е с усложнения, много по-скъп е, вместо да плащаме на немската мина, която да го приеме, ние го предаваме на оторизирана от МОСВ българска компания. Министерството има интернет страница, на която можете да видите коя българска фирма за кой отпадък е получила лиценз – дали е за съхранение, дали е за съхранение и преработка и т.н. Тоест не е нужно да търсите хаотично в интернет – министерството ви го дава готово, то ви улеснява. И сега, сигурно няма да повярвате, но тези фирми, които са уличени, че на практика не са преработвали или че е имало измами и са нарушавали закона, все още фигурират официално на тази страница“, казва Бобоков.

Трима от групата на Бобокови се признаха за виновни за аферата с боклука

Той допълва, че трима от обвиняемите по делото са се признали за виновни и са се споразумели с прокуратурата, защото нямат финансовия ресурс да си плащат за адвокати.

„Тези хора от момента, в който биват арестувани, поставени под домашен арест или са с наложена друга мярка за неотклонение, остават без доходи. Те не са като мен. Аз мога да водя тази война до безкрай, но не и тези хорица, които са на една, бих казал, малка заплата“, заявява бизнесменът.

Христина Бобокова: Не съм Мата Хари

Според него цялото дело е започнало по разпореждане на бившия премиер Бойко Борисов.

„От няколко места получихме информация, че бившият премиер е зад опитите да бъде потопен „Монбат“ и въобще групата „Приста ойл“. Всичко в България допреди месец се случваше или по нареждане, или с одобрението на Борисов“, казва той.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили