Получателите на големи кредити от ББР не се явиха на среща с министъра на икономиката (видео)

0
Кирил Петков, Снимка: БГНЕС

Нито един от големите кредитополучатели от Българската банка за развитие (ББР) не се яви на среща с икономическия министър Кирил Петков. Ден по-рано той уволни двама души от надзора на ББР и обясни, че ще извика компаниите, за да ги попита как са похарчени парите от държавната банка.

Двама от надзорния съвет на ББР са уволнени

В петък нито една от фирмите не се появи. Става дума за осем компании, получили близо 1 млрд. лв. Според Петков четири от тях са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. От партията отричат това твърдение.

ББР дала милиони на Пеевски, Вълка и ПИБ

Фирмите, получили  покана, са „Слънчев ден“, „Благоевград БТ“, „Роудуей кънстръкшън“, „Техномаркет“, „Интернешънъл инвестмънт“, „Транспект“ и „Инса ойл“ и „Параходство Български морски флот“, която се контролира от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Става дума за кредити от над 60 млн. лв. Единствено последната компания е изпратила писмо, в което е заявила, че че отпуснатият заем от ББР е „фокусиран в експортната дейност на дружеството“. Шест фирми са изпратили писма, с които казват, че си плащат заемите и няма забава. Единствено „Благоевград БТ“ и „Транспект“, изобщо не са реагирали.

Христо Иванов: Усмивката на Доган ни струва половин милиард лева

„От тази гледна точка, аз съм много щастлив, като принципал на ББР, че въпреки че имам големи критики към начина, по който банката е давала кредити на големи компании, вместо на малки и средни, на база Закона за ББР, поне първата индикация е, че парите, които са били използвани и кредитите се обслужват без никакви проблеми“, заяви министърът.

ДПС се кълне, че Пеевски няма кредити от държавата

Той обаче продължава да твърди, че основната задача на ББР е да финансира малки и средни предприятия.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал