Експерти предупредили, че магистрала „Тракия“ ще се нагъне. Никой не ги послушал

0
Снимка: бТВ

Експерти от частна фирма предупреждавали, че и най-новата отсечка на магистрала „Тракия“ ще се нагъне заради некачественото строителство. Никой обаче не ги послушал, АПИ построила аутобана, а в момента точно там се появяват „вълни“, разказа бТВ.

В момента се ремонтира отсечката между Стара Загора и Чирпан, която бе открита през 2007 г. и години наред стоя нагъната. Там на практика магистралата се изгражда наново защото се прави нова подложка, а не само ремонт на най-горния, т.нар. износващ слой от асфалт.

Отсечката след Карнобат бе пусната за движение през 2012 г. Към днешна дата обаче и там има пропадания. Двама експерти от консултантска фирма – Владимир Канев и Снежана Ангелова  твърдят, че още при строителството са посочили, че този проблем ще се появи.

Отново ремонт на „Хемус“, затваря се едната тръба на „Ечемишка“

„При проверките на място, ние като екип със всичките специалисти, бяхме задължени да проверим спазват ли се техническите изисквания. И ще дам един много съществен пример как те не се спазват. В техническите изисквания в договора се казва, че хумусният слой, целият хумусен слой трябва да се изземе, защото той първо е много полезен и второ, ако остане не иззет и не бъде заменен, след това може да има проблеми – именно пропадане на самата пътна настилка“, обясни Канев, който инженер-физик и експерт по анализ на риска.

В доклада е записано още, че са използвани некачествени материали за основата на магистралата. Според експертите този проблем няма да може да се реши само с подмяна на асфалта. Вероятно ще се наложи изграждането на нова основа, което ще струва доста по-скъпо.

Засега от АПИ не са казали нищо по темата.

 

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа