България може да поиска чужда помощ за пожарите

0
Стефан Янев, Снимка: БГНЕС

България може да поиска помощ от други държави за гасенето на пожарите, тъй като не разполага с достатъчно техника за помощ от въздуха. Това съобщи премиерът Стефан Янев. У нас има само един военен хеликоптер, който може да се ползва за въздушно гасене. До десет дни машините могат да станат три, но това е максимумът.

От години у нас се говори за купуване на подобна техника, но засега се остава само на ниво разговори. Веднъж МВР обяви такава поръчка, но след това се отказа и прекрати. Не по-малко трагично е положението и с медицинските хеликоптери. В момента такива няма, а понякога за транспортиране на пострадали се използват военни. Преди време с хеликоптер бе транспортирана бившия председател на парламента Цвета Караянчева, която катастрофира и счупи ключицата си.

Близо 200 пожара горят в цялата страна

„Служебното правителство направи първата крачка, но тя е половин крачка. В Плана за възстановяване заложихме проект за медицински хеликоптери. По-широкият кръг на темата хеликоптери – при дискутирането на този проект стигнахме до там да има цяла агенция, да има и хеликоптери за гасене на пожари“, заяви Янев.

Междувременно на много места в страната продължават да бушуват пожари. В сряда огънят взе и жертви – двама лесничеи загинаха край Сандански. В пловдивското село Старосел пък изгоряха шест къщи.

Близките на загиналите могат да получат еднократна помощ от 540 лв., съобщи социалният министър Гълъб Донев, а хората, които са загубили домовете си – по 375 лв. След това ще се правят огледи на щетите и държавата може да отпусне още средства.

Огнен ад в Старосел, пожарът обхвана и къщи в селото (видео и снимки)

„Разпоредено е съответните социални служби да окажат подкрепа на семействата на загиналите. Вече са разпоредени дирекциите по социално подпомагане в съответните места – има готовност да се съберат комисии, които ще правят оглед на щетите по имотите. Министерският съвет има готовност и работим в посока на това да бъде свикана междуведомствена комисия, за да се насочат допълнителни средства към общините с изгорели имоти – могат да разчитат всички засегнати“, обясни Донев.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили