Три сигнала за плагиатство срещу кандидата за вътрешен министър

0

Три сигнала за плагиатство са подадени срещу кандидата за вътрешен министър на ИТН Петър Илиев, съобщи lex.bg. През последните дни упорито се твърди, че адвокатът, чието име бе обсъждано и като кандидат-премиер, е преписал дисертацията на своята колежка доц. Наталия Киселова. Пасажи от нейния научен труд напълно съвпадаха с такива от книга на Илиев. Книгата обаче е почти невъзможно да бъде открита, защото целият й тираж е изкупен и копия не са предадени в националната библиотека както изисква законът.

Сигналите са подадени до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той трябва да ги пренасочи до заместника си по научноизследователската дейност, а след това, ако са прецени, че са допустими – и до етичната комисия на университета. Там трябва да се реши дали има плагиатство. Ако такова бъде установено, може да се стигне до отстраняване от академична длъжност. Илиев е преподавател по конституционно право в една съща катедра с Киселова.

ИТН призна, че Петър Илиев е бил обсъждан за премиер

В интервю за сайта anteni.bg тя потвърди съмненията за плагиатство. Киселова казва, че случаят е от 2015 г., но тя си е мълчала, за да „не стават скандали“. Преподавателката намеква и за натиск. На въпрос не е ли нормално, ако някой е плагиатствал да си загуби мястото в университета, тя отговаря:

„Е, нормално е, но когато той има здрав гръб, така става. И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието. Когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съюзници?“

Илиев, който досега не е коментирал подозренията в плагиатство, бе предложен и за правосъден министър в първия кабинет на ИТН. От партията също говорят с неохота по темата. Преди дни председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че иска някой да излезе с името си и да каже, че Илиев е плагиатствал, за да може адвокатът да го съди.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили