Боровското съкровище отлетя за Норвегия

0
27
Боровското съкровище отлетя

Боровското съкровище отлетя за Норвегия, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Както ТВН вече съобщи, там то ще вземе участие в международната изложба „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“. Откриването ще бъде на 1 септември 2017 г. в 18:30 часа в музея Bryggen в Берген, Норвегия. Норвежкият министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и българският министър на културата Боил Банов ще бъдат официалните лица, които ще я открият.

Изложбата е създадена от Министерството на културата, НИМ-София, музеят в Берген, както и тринадесет български музеи, сред които и Регионален исторически музей – Русе. Съкровищата визуализират легендите за Орфей, Дионис и Аполон, които описват част от митичния свят на траките. Изложбата е финансирана по Норвежката програма, финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

Боровското съкровище представлява ритуален сервиз за вино, състоящ се от пет сребърни съда с позлата, украсени с протомета на животни и митологични сцени, с надписи на гръцки език (“На Котис от Беос”). Датирани са от ІV век преди Христа. Върху тях са открити надписи свързани с тракийския цар Котис I (383-359 г. пр. Хр.) и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен от тракийски владетели в град Беос, където вероятно e имало светилище.

Открито е случайно от Трайчо Стоев през 1974 г. в землището на Борово, Русенско, в местността „Сиври тепе”. При оран тракторите изваждат на повърхността древните предмети. Провеждат се археологически разкопки около мястото, но не се откриват селищни останки или гробищни могили.