Дали сме 14 Су – 25 на Украйна „в насипно“ състояние?

0

Украйна е получила 14 бойни самолети Су – 25, които са дошли от „един от източните партньори“.

Това съобщава полският сайт https://defence24.pl, като се позовава на украинската NEXTA. Машините са били транспортирани в „насипно“ състояние по суша. Броят на доставените самолети съвпада със силата на флота на българските Су-25, се казва в публикацията.

Подчертава се още, че осем от тях са били бяха наскоро обновени в беларуските авиационни заводи в Барановичи.

Defence24 пише още, че данните на NEXTA съвпадат с информация Джак Детч, кореспондент на Foreign Policy. Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части, съобщи американското издание, което има ексклузивен достъп до т. нар. Международен координационен донорски център. За транспортирането бойните самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа. NEXTA твърди, че единствената държава на НАТО, което все още разполага със Су-25, е България. Страната ни е имала точно на 14 броя от самолетите, като бройката съвпада с машините, изпратени на Украйна. От тези самолети осем са били модернизирани през 2020-2021 в Беларус. Българските Су-25 са били оборудвани с допълнителни системи за комуникация, модерна навигация и управление на ПФИ, както и адаптирани за превоз на ракети въздух–въздух Р-73 и на електронното бойно отделение. Осем от машините бяха ремонтирани в беларуските авиационни заводи в Барановичи. Обновлението струваше на българския данъкоплатец общо 85 милиона лева.

„Полевата група в Източна Европа, свързана с Европейското командване, е помогнала да бъдат разглобени съветски самолети Су-25 и вертолети Ми-17, за да могат да бъдат изпратени в Украйна“, пише изданието. Су-25 са оборудвани с радиостанции, които работят както на авиационната честота, така и по стандарт за войските на НАТО.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук