Дани Кирилов фаворит за шеф на ЦИК?

0

Подалият оставка преди ден като народне представитил, бивш министър на правосъдието и набеден за автор на проекат на ГЕРБ за нова конституция данаил Кирилов е най- веероятни нов шеф на ЦИК- централната избирателан комосия.

Това  съобщава сайтът anteni.bg, като се позовава на свои информирани източници. Уточнява се, че Кирилов, който заради свои постове в социалните мрежи доби печална слава и като Барни Ръбъл и стана повод за  специална фенска група с хиляди последователи, бил фаворитът на управляващата партия ГЕРБ за председател на ЦИК.

Кандидатурата му щяяла да  бъде предложена в близките дни и трябва да бъде гласувана до края на месеца, когато са насрочени частични избори в няколко населени места.

Ако това се случи, то той ще наследи на поста досеегашната шефка на ЦИК Стефка Стоева. Тя  хвърли оставката си  преди десетина дни, с мотива, че  не е съгласна с промените в избирателния закон и по-конкретно с прехвърлянето върху комисията на цялата отговорност за организиране на машинното гласуване.

Междувременно процедурата за избор на нов шеф на ЦИК вече започна.

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което даде ход на процедурата. Парламентарните групи и депутатите имат на разположение 5 дни, за да предложат своите кандидати на Комисията по правни въпроси. Свои номинации, но адресирани до народни представители, могат да правят и неправителствените организации.