Държавата обещава по 610 лв. за родители в неплатен отпуск заради локдауна

0

Родители, които трябва да излязат в неплатен отпуск заради предстоящия локдаун, могат да кандидатстват за 610 лв. помощ, съобщи социалният министър Деница Сачева. Условието е те да нямат платен отпуск, да не могат да работят дистанционно и доходът на член от семейството да не надвишава 915 лв. месечно.

Иначе казано – тричленно семейство трябва да живее с по-малко от 2745 лв. месечно, за да може да получи помощ, а четиричленно – с по-малко от 3660 лв.

По-строгите противоепидемични мерки – до преди Коледа! (обновена)

В сряда Сачева обясни, че изискуемият среден месечен доход е бил увеличен от 610 лв. на 915 лв., за да се даде на повече хора възможност да се възползват от мярката.

„Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, имаме нова помощ, която може да се използва, тъй като променихме критериите за достъп до нея. Средният доход на член на семейството трябва да бъде 915 лв. и съответно, родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв минималната заплата. Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който много от тях получават, но това е помощта, която можем да осигурим веднага“, заяви тя.

По 24 лв. на ден за излезлите в неплатен отпуск заради пандемията

Друга мярка, с която държавата може да помогне, е схемата за наемане на детегледачки, обясни още министърът. Според Сачева родители могат да кандидатстват и по нея, защото е почти сигурно, че училищата ще останат затворени повече от три седмици.

„Ще има и коледна ваканция. Училищата и детските градини вероятно ще отворят след Нова година“, каза министърът.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили