Детски за всички- само догодина. За личните асистенти – 930 лева

0

Правителството предвижда семействата да получават месечни детски добавки без доходен тест само за периода от 1-ви януари до 31-ви декември 2021-ва година. Това става ясно от публикувания проект на бюджета за  2021 г.

Съобщението е на  националното радио.

В момента критерият за получаване на детските добавки е доходът на член от семейството да не е по-висок от 500 лева.

Еднократните помощи от 300 лева за всички ученици, записани в първи и в осми клас, са предвидени да се изплащат за учебната 2021 – 2022 г.

На брифинг за медиите социалният министър Деница Сачева посочи, че следващото правителство ще преценява дали универсални детски добавки ще се изплащат и през 2022 година.

Тя коментира още, че не е редно минималното обезщетение за безработица да се повиши на 17 лева дневно, както настояват синдикатите .

Предвидените 300 милиона лева за мярката 60 на 40 за следващата година трябва да стигнат за първите 6 месеца, смята социалният министър. От началото на 2021 ва мярката ще е по фокусирана и ще продължи да действа в най- пострадалите от Covid-19 кризата сектори.

Личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, като заплатата им от догодина ще стане 930 лева, съобщи още Деница Сачева, която представи проект за промени в Закона за личната помощ.

Като мотиви за предлаганите промени социалният министър посочи, че целта е законът да стане по-приложим, а слабостите да бъдат отстранени. „Законът за личната помощ трябва да действа съвместно заедно със Закона за социалните услуги“, отбеляза г-жа Сачева.

Според нея средствата за 2021 година са 214 млн. и 600 хил. лева за лични асистенти за средномесечен брой от 36 500 души , а по Закона за социалните услуги „сме заложили още 85 млн. лева също за асистентска услуга“.

„От 2021 г. асистентската услуга ще може да се предоставя както по Закона за личната помощ, така и за социалните услуги“, посочи социалният министър и добави, че всички, които получават до момента лична помощ, ще продължат да я получават, всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления, ще могат да го направят както в следващите месеци, така и след 1 януари2021 година.

Асистентите ще продължат да работят по трудови договори, което гарантира осигурителните им права, а във връзка с увеличението на минималната работна заплата, ще се увеличи и тяхното заплащане от 730 лева сега на 930 лева догодина за осем часа работа.

По думите на социалния министър 8 на сто от ползвателите на закона са деца, а 40 процента са хора над 65 годишна възраст.

Към 18 октомври са подадени 490 658 заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите, със заявена потребност от лична помощ са 40 955, издадените направления са 39 463. Към момента действащите договори са 32 255.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили