Ексдепутат от Русе фаворит за еврокомисар?

0
56
Бившият русенски депутат от БСП

Бившият русенски депутат от БСП Меглена Плугчиева, която в момента е посланик на България в Швейцария е българският фаворит за еврокомисар.

Това съобщава „Труд“, позовавайки се на свои високопоставени източници, близки до Министерския съвет. Според изданието, името на дипломата ни в Берн било спрягано и в Брюксел.

Още в началото на този месец служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че ако след предсрочните парламентарни избори не се стигне до сформиране на кабинет, временното ни правителство има готовност да излъчи нов еврокомисар. Герджиков припомни и негласното изискване българският представител в ЕК да е жена, за да се спази балансът в състава на комисията при първоначалното й сформиране от 2014 година. След срещата си с президента Радев Юнкер в прав текст заяви , че би желал „дама да бъде следващият комисар от България“. Твърдата теза, че служебното правителство не само има готовност с номинация, но и да защити силен ресор в ЕК за България, застъпи по-рано вицепремиерът по председателството ни на ЕС Деница Златева.

Меглена Плугчиева беше избрана за депутат в 41-ото Народно събрание от Коалиция за България в 19 Русенски избирателен район. По-късно беше заместник министър-председател в правителството на Сергей Станишев. В навечерието на изборите тя преряза лентата на станалия известен като „черния булевард“ булевард „България“, за който и до днес официално няма издаден акт 16.