Електронните извинителни бележки за ученици – по-важните въпроси и отговори

0

С настъпването на новата учебна година, трите министерства – Министерството на електронното управление, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката обявиха новата електронна бележка за отсъствие на ученици.

Това дългоочаквано нововъведение бе одобрено с широка обществена подкрепа. Публикувани са и най-често задаваните въпроси и отговорите на трите министерства, свързани с тази новост.

Отговори на някои от най-често задаваните въпроси включват следните:

  1. Плаща ли се новата е-бележка? Като и преди това, медицинските бележки не са част от услугите, които се финансират от НЗОК (Националната здравноосигурителна каса). Цената на услугите, които не се покриват от здравната каса, се определя от общопрактикуващия лекар и може да варира.
  2. Може ли е-бележката да се издава със задна дата? Е-бележката се издава с датата на прегледа на детето, но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата, ако е необходимо.
  3. Могат ли лекарите да издават е-бележки, ако няма интернет? Лекарите не могат да откажат издаването на е-бележки поради липса на интернет. Системата е пригодена и за работа в офлайн режим, и всички лекари са задължени да работят в тази система.
  4. Могат ли зъболекарите да издават е-бележки? Да, зъболекарите също могат да издават е-бележки за извинение на отсъствията.
  5. Могат ли други лекари, например в спешна помощ, да издават е-бележки? Специалисти извън болничната медицинска помощ, като кардиолози и алерголози, могат да издават е-бележки след консултация със съответния специалист. Лекарите от центровете за спешна медицинска помощ не издават медицински бележки за отсъствие на ученици.
  6. Другите медицински бележки, необходими за училище, също ли стават електронни? Предстои дигитализирането на личната профилактична карта на учениците, която е необходима при започване на учебната година.
  7. Автоматично ли се извиняват отсъствията, когато лекарят подаде е-бележката към системата на МОН? Да, данните от електронната медицинска бележка автоматично се предават в електронния дневник и извиняват отсъствията на съответния ученик. Този процес е напълно автоматизиран и не изисква намеса от страна на учителя, директора или родителя.
  8. Какво ще пише на самата е-бележка за заболяването, поради което отсъства ученикът? Диагнозата на ученика не се изписва на е-бележката. Тя съдържа информация само за периода, през който ученикът ще отсъства от училище.
  9. Кой има достъп до здравните данни в е-бележката? Само лицата, които имат достъп до здравното досие на детето, могат да видят диагнозата. Учителите нямат достъп до диагнозата, за да се защитят чувствителните здравни данни на децата.

Това нововъведение има за цел да опрости и подобри процеса на извинение на отсъствията на учениците и да гарантира по-голяма прозрачност и лесен достъп до информация за техните отсъствия за учители, родители и ученици.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук