Транспортираха със „Спартан“ пациентка в тежко състояние от Русе до София

0

Пациентка с голям мозъчен кръвоизлив беше транспортирана с военен самолет „Спартан“ от Русе за София, съобщиха от УМБАЛ „Медика Русе“.

60-годишната жена била докарана снощи от екип на ЦСМП в състояние на кома в лечебното заведение. В спешен порядък бил назначен и извършен скенер с контраст и ангиография, чрез които бил установен голям мозъчен кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма. Незабавно била проведена консултация със специалисти от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, откъдето била дадена препоръка за провеждане на ендоваскуларно лечение, последвано от хирургична евакуация на хематома. Поради тежкото състояние на пациентката и невъзможността да бъде транспортирана с реанимобил било взето решение за извършване на въздушно транспортиране от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ до УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

В следствие на бързата и адекватна реакция на Здравното министерство и Министерството на отбраната, както и на ръководството на летище Русе, пациентката била транспортирана с екип и оборудване от русенската болница. Екипът се състои от лекар-реаниматор и медицинска сестра, преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, който беше организиран за целите на ХЕМС в София. Самолетът e излетял в 12.35 ч. от летище „Враждебна“ към летището в Русе. В 14.20 ч. медицинската евакуация на пациента до столична болница е приключила успешно.

Създалата се ситуация е крачка към изграждане на все по-достъпна мрежа в здравеопазването, подсигуряваща шанс за живот на пациенти, нуждаещи се от въздушен транспорт, без значение в коя точка на България се намират.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук