ЕП одобри на първо четене идеята за канала Русе – Варна

0

В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за изграждането на плавателен канал Русе – Варна като удължаване на международния транспортен коридор Рейн-Дунав.

Това съобщиха във Варна евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев. Новаков уточни, че каналът трябва да е готов до 2040 година, като това ще се случи чрез европейско съфинансиране. Проектът включва изграждане на портове по цялото трасе – от Русе, през Разград, Търговище, Провадия, Девня до Варна. За изграждането на канала ще се ползват поречията на реките Русенски лом и Бели лом, язовир „Съединение“ също попада в част от трасето.

За изграждането на канала ще се ползват поречията на реките Русенски лом и Бели лом, язовир „Съединение“ също попада в част от трасето.

Възраждат прокта за канал Русе – Варна

Идеята за връзка Русе-Варна датира още от времето на Османската империя, през годините периодично е излизала на дневен ред, после е замирала, сега трябва да използваме уникалния шанс и да я реализираме с европейско финансиране, каза още Радев. Двамата евродепутати коментираха, че изпълнението на проекта е от национален интерес и поради тази причина те са получили подкрепа и от българските си колеги от другите политически семейства.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук