Френските профсъюзи планират протести на 6 юни срещу Макрон и неговия закон за пенсиите

0

Във вторник френските синдикати обявиха нов ден на протести в цялата страна на 6 юни срещу решението на президента Еманюел Макрон да увеличи пенсионната възраст с две години до 64 години.

Реформата, която Макрон подписа миналия месец въпреки седмици на протести и стачки, изкристализира недоволството срещу президента, който според мнозина във Франция е дистанциран и безразличен към ежедневните им трудности.

Тъй като на 8 юни депутатите са готови да обсъдят проектозакон, предложен от опозиционната партия „Лиот“, за отмяна на реформата на пенсионната възраст, в съвместно изявление синдикатите заявиха, че денят на протестни действия на 6 юни е предназначен да „позволи на всички работници да бъдат чути от депутатите“.

Съзнавайки, че правителството следи отблизо дали те могат да поддържат рядко срещана единна позиция, профсъюзите озаглавиха изявлението си: „Все още единни, многобройни и решени да постигнат оттеглянето на (пенсионния закон) и социалния прогрес„.

Правителството иска да премине към други въпроси и заяви, че до края на седмицата ще изпрати покани за разговори до синдикатите.

„Налице е дълбоко недоверие и диалогът може да бъде възстановен само ако правителството докаже готовността си най-накрая да вземе предвид предложенията на синдикатите“, се казва в изявлението им.

Те заявиха, че ще използват предстоящите разговори, за да потвърдят противопоставянето си на пенсионната реформа и ще работят по съвместни предложения за подобряване на условията на труд.

В понеделник полицията влезе в сблъсъци със стотици облечени в черно анархисти в Париж и други градове по време на първомайските протести на синдикатите срещу пенсионната реформа.

В сряда Конституционният съвет на Франция ще разгледа ново предложение на опозицията за организиране на граждански референдум за пенсионната реформа.

Миналия месец той отхвърли предишното искане, с което разчисти пътя за одобряване на законопроекта.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук