Евродепутат представи в Русе първата българска програма на Европейския съюз

0
35
първата българска програма на Европейския съюз

Първата българска програма на Европейския съюз за предприемачески умения и едностранен обмен на млади предприемачи беше представена от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, днес в Русе.

Програмата A.L.E.C.O. (Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities) дава възможност на 120 млади европейски предприемачи да споделят опита на утвърдени в техния бранш приемни компании в САЩ, Израел и Сингапур и след като се върнат в България, да го приложат на практика.

Пилотният проект, финансиран от Европейската комисия е на стойност 750 000 евро, обясни Новаков пред залата, събрала студенти, докторанти и преподаватели от Русенския университет, както и младежи от града и представители на бизнеса. Подробности за програмата, условията за кандидатстване и финансиране на инициативите можете да видите ТУК).

На среща с академичното ръководство преди представянето, в която участва и народният представител Пламен Нунев, ректорът – чл.-кор. проф. Белоев запозна Андрей Новаков с историята и структурата на Русенския университет и последните разработки на научните екипи. Бе обърнато внимание и на ролята на висшето училище в инициативата HeInnovate (инструмент за самооценка на предприемаческия потенциал на университетите). Ръководството отправи покана към евродепутата да участва с пленарен доклад в предстоящата международна конференция по HeInnovate, която ще се проведе в периода 14-16 юни в Русенския университет и се координира от МОН в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз.