Галъп: Радев има подкрепа за победа на първия тур

0
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев има достатъчно електорална подкрепа, за да спечели изборите още на първия тур. Това сочат данни от проучване на агенция „Галъп“ по поръчка на БНР. Според него, ако изборите бяха миналата неделя, за Радев биха гласували 51.2% от хората. Проучването обаче не отчита въвеждането на зеления сертификат и отражението му върху електоралните нагласи.

На второ място е подкрепеният от ГЕРБ ректор на Софийския университет Анастас Герджиков, за когото биха гласували 22.5%, а за Мустафа Карадайъ – 7,9%.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов засега се класира на четвърто място. Според „Галъп“ той не успява да мотивира всички привърженици на „Демократична Бългатия“ да гласуват за него и има 6.2% подкрепа.

Над 56% от имащите право на глас казват, че ще гласуват на изборите на 14 ноември, сочи още проучването. Малко над 54% пък ще дадат вот на парламентарните избори, които ще са в същия ден.

Първа по подкрепа политическа партия вероятно ще е ГЕРБ с 22.5%. За БСП биха гласували 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%, за ИТН – 12.2%, за „Демократична България“ – 11,2% и за ДПС – 10.8%.