Зеленият сертификат влезе в сила

0

От полунощ зелените сертификати официално са в сила и са задължителни за достъп до обществени места.

Документът, който показва дали сме ваксинирани срещу ще се ползва за достъп до голяма част от дейностите на закрито. Няма да се използва обаче при ползване на обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеки, банки. Достъпът до административни услуги също ще бъде без сертификат. Той няма да е нужен и на децата под 18-годишна възраст при посещение в различни обекти или мероприятия.

Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Това се отнася за посетителите и персонала.

Според заповедта на здравния министър в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора ще се допускат до работа само служители със зелен сертификат.

Учениците от София и още 6 региона минават на дистанционно обучение

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната. Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище. От учителите няма да се изисква зелен сертификат.

Цялата заповед на здравното министерство може да видите ТУК.