Гешев: Изпратено ми е досъдебно производство, свързано с президента

0
295

По думите на главния прокурор Иван Гешев, има образувано досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев.

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията“, обясни Гешев пред журналисти.

По-рано от източници на „24 часа“ стана ясно, че главният секретар на президента Димитър Стоянов на няколко пъти е търсил връзка с Гешев, но такава не е осъществена. От президентството останали силно изненадани, че Иван Гешев отклонил поканата на Румен Радев за среща на “четири очи”.

Единственият коментар на главния обвинител бе: „Не съм се срещал с президента“.

Не стана ясно обаче кога точно е образувано въпросното досъдебно производство и дали то е свързано с поста му във ВВС.

Коментарите Гешев направи по време на защитата на тезата на държавното обвинение по делото „КТБ“. Според него, отказвайки да екстрадира Цветан Василев, Сърбия не изпълнява международните си ангажименти. Във връзка с искането на бившия вече банкер на бъде разпитан чрез видео връзка, Гешев заяви, че това е ще стане единствено по преценка на съда.