Коронавирус в Германия, ДАНС и МВР в защита на България

0

В Германия потвърдиха първи случай на заразен с коронавирус. Пациентът е от района на Щарнберг, Бавария. Според здравните власти той е в добро клинично състояние и е изолиран под лекарско наблюдение.

Съмнения за вируса има и в други европейски държави като Чехия и Румъния. В съседката ни млад мъж, който следва в Китай, се е върнал в дома си преди дни и е развил симптоми. Очакват се резултати от изследванията му.

За да се предотврати разпространение на вируса у нас, България включва ДАНС и МВР в защитата. Инфрачервени термокамери на летище София ще следят пътниците от градовете, в които има прекачване от Китай.

При евенутално установяване на коронавирус у нас лечението ще се извършва в Инфекциозните отделения на страната. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви: „Оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че бъдещото разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат, са достатъчни“.

Страната ни ще има тестове за изследване на китайския грип до седмици по линия на Световната здравна организация.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди пред Националното радио, че все още няма лечение за коронавируса: „Сега вече се преливат антитела от преживелите, взима се кръв, взимат се антителата и се лекуват с тях болните. Засега лечение, противовирусно както за хепатит С и за грип няма за коронавируси“.

Бъди свободен