Хакери атакуват хиляди компютри, „копаят“ криптовалута

0
50
20-годишен задържан за хакерската атака срещу НАП

Хиляди интернет сайтове по света са заразени със зловреден софтуер, който използва мощността на компютрите, за да „копае“ криптовалута.

За този вид „дискретно“ хакерство, което се разпространява бързо, предупреждават специалистите по компютърна сигурност. Една от големите атаки от този вид, които засегнаха правителствени интернет сайтове, бе разкрита този уикенд от британският специалист по киберсигурност Скот Хълм.

Софтуерът използва капацитета за изчисление на компютъра, за да генерира криптовалути, които после се изтеглят от хакерите без собственика на компютъра дори да разбере.

Според Хълм повече от 4000 сайта са били атакувани по този начин, включително и този на британската служба за защита на личните данни Information Commissioner’s office, както и сайта на американските федерални съдилища.

Хакерите преодоляват защитите на сайтовете и добавят код, който генерира избрана криптовалута чрез системния ресурс на потребителите.

Специалисти са засекли кибератака срещу 7000 подобни устройства в Китай. Те са добавени към ботнет и ресурсите им са използвани за генериране на криптовалутата Monero. Мащабът изглежда малък, но според експертите, това е само началото и този тип кибератаки ще стават все по-популярни.

Използването на ботнет за генериране на криптовалута е един от най-лесните и евтини начини. Така се преодоляват нужните разходи за собствен хардуер, електричество, интернет достъп и т.н. Разбира се, идва за сметка на много други хора и не е особено законно, но това не притеснява хакерите. За потребителите както винаги остават традиционните съвети – да внимават какви сайтове посещават, какви линкове кликват и да не инсталират приложения от неофициални източници. Също така е добре да използват и възможно най-актуалния софтуер.