„ХЕМУС-16320“ ще проектира и строи магистралата от Русе до Бяла 

0

ДЗЗД „ХЕМУС-16320“, съставено от „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД ще проектира и строи участъка от Русе до Бяла от магистралата Русе – Велико Търново. 

Това съобщиха от Агенциа “Пътна инфраструктура” след отворянето на офертите по обявената обществена поръчка. На първо място за втората обособена позиция – за проектирането и изграждането на обходния път край град Бяла, е класирано ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Партньори в обединението са „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. 

 Обществената поръчка за проектиране и строителство на близо 76 км от автомагистралата „Русе- Велико Търново“ беше обявена през декември 2020 г. След координация между Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите е взето решение, че докато тече проектирането на магистралата ще бъдат разрешени и екологичните въпроси около строителството й, за да може да се пристъпи към реализацията на проекта. 

В момента тече 10-дневният срок за обжалване на решението за определяне на изпълнител на обществената поръчка. 

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ проектът за изграждане на АМ „Русе – Велико Търново“ да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. 

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с път II-21 Русе – Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка. Обществената поръчка се обявява въз основа на изработен и одобрен идеен проект, според който проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения – 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения. 

 Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук