История на пелените

0

Пелените са основен елемент в пазарската количка на родителите от момента на раждането на бебето. Поддържането на бебетата сухи, като същевременно се грижат за кожата им, е един от основните приоритети на родителите, което обяснява голямото разнообразие от марки и размери пелени.

Но нещата невинаги са били такива; тогава бебетата не са разполагали със съвременните удобства. За да разберем по-добре как са се променяли пелените с течение на времето, нека хвърлим кратък поглед назад към историята на пелените.

Етимология на думата

Терминът „пелена“ първоначално произлиза от термина „nap“ за парче плат в британския английски език. Към днешни дни пазара за памперси от Англия е доста добре развит. Именно там се предлагат и най-новите модели пелени. В британския английски все още се използва и думата „nappy”.

Думата „diaper“ обаче се използва в американския английски език. Малък модел от многократно повтарящи се геометрични фигури първоначално е бил наричан пелена. По-късно тя се използва за описание на този модел върху бял памучен или ленен плат. Първите платнени пелени са били изработени от мек плат, който е бил нарязан на геометрични шарки, известни като „памперси“. В някакъв момент то дава името си на пелените или плата, използван за направата на пелените, а по-късно и на самите пелени.

Думата „памперс“ е станала част от американския и канадския английски език. Терминът „nappy“, който е съкращение от baby napkin (бебешка пелена), я заменя и придобива популярност във Великобритания.

1940 година

Индустриалната революция, започнала през 1820 г., довежда до разработването на дебел правоъгълен памучен плат, който се използва за направата на пелени до 40-те години на ХХ век. Първият човек, който започва масово производство на платнени пелени за търговска употреба, е Мария Алън през 1887 г.

По време на Втората световна война жените получават работа в промишлеността, за да запълнят празнините, оставени от мъжете, заминали на война, което им оставя малко време за ръчно пране на пелени.

Поради липса на доставки (памукът е ценен ресурс по време на войната), първите пелени за еднократна употреба са създадени в Швеция с помощта на целулозни листове. Paulistróm създава една от първите подложки за еднократна употреба, която представлява целулозен плат, държан на място от гумено бельо.

Междувременно Марион Донован създава пластично покритие в САЩ, за да спре изтичането на течности. То се появява в резултат на разочарованието ѝ от непрекъснатия плач на бебето ѝ една нощ. След като сменила пелената на бебето и забелязала мокрите чаршафи, тя разрязала завесата на душа, седнала на шевната си машина и създала първото непропускливо покривало за пелени.

1950 година

Патентът за непромокаемото покривало за пелени е продаден от Марион Донован през 50-те години на миналия век за 1 000 000,00 долара!

През 50-те години на ХХ век пелените за еднократна употреба са били луксозен артикул, използван само при специални случаи и от заможни семейства. Абсорбиращата сърцевина от тъканна хартия и пластифицираната външна част на първата пелена са имали прост дизайн, но не са имали закопчаване.

1960 година

През 60-те години на миналия век е добавен слой от целулозни влакна, за да се подобри способността на пелената да абсорбира влагата и да се намали броят на случаите, в които трябва да се сменя.

След това бяха създадени по-добри текстилни материали и по-меки покривала от изкуствена коприна.

1970 година

70-те години на ХХ век потребителските цени намаляват, тъй като пазарът на памперси е подложен на силна глобална конкуренция.

За пръв път се въвежда използването на хартиени адхезивни странични ленти за пелени.

1980 година

През 80-те години на миналия век формата на пелените се променя на правоъгълна, тъй като започват да се използват ластици за подобряване на прилягането.

Дебютират първите анатомични пелени, които се адаптират много по-добре към тялото на бебето.

Днес се предлагат специфични пелени за всяка възраст.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук