Хиляди декари със земеделска продукция поразени от градушките

0
287
градушка като лешник

Хиляди декари със земеделска продукция в Русенско и Силистренско поразени от градушките, изсипали се през последните дни над региона.

По информация от директора на областната дирекция “Земеделие” в Русе Борислава Братоева в Русенско от разразилата се буря и падналата градушка са поразени над 10 000 декара. В община Борово например, служители на областната дирекция са констатирали напълно унищожена нива с ечемик на площ от 780 декара.

По думите й, до момента има подадени двайсетина заявления за щети от земеделски стопани. Засегнатите райони основно са в общините Борово, Две могили и Ветово. Става дума за ниви, засети с пшеница, рапица, слънчоглед, ечемик и царевица.

Братоева уточни, че за целта има сформирани комисии, като огледите продължават. След като бъдат обходени всички участъци, ще стане ясно какъв процент от земеделската продукция е засегната частично и къде посевите са унищожени на сто процента.

Значителни щети е нанесла и изсипалата се навръх Гергьовден градушка в Силистренско. В село Ветрен са поразени част от селскостопанските посеви. В Кайнарджанската община са разрушени подпорни стени на открита канализация, мостово съоръжение, асфалтови настилки. В селата Войново и Кайнарджа от порой са влачени два автомобила. На места има кални наноси.

В селата Искра и Гарван на Ситовската община са наводнени земеделски площи.

Градушки е имало в Дуловската и Главинишката община. Разрушен е улей на язовир край село Коларово, съобщиха от Областното пътно управление. Правят се огледи за щетите.