Хоумофисът ли е новият начин за експлоатация?

0
Снимка: Unsplash

Европейски депутати настояват да се въведат правила, позволяващи на работещите от вкъщи да се „изключват“ след края на работното време. По време на пандемията делът на хората, работещи от домовете си, се е увеличил с около 30%. В същото време все по-често се отчита тенденцията, че те не спират работа след края на работното време и са на разположение почти непрекъснато.

„Разликата между служебния и личния живот се разми. И една трета от тези хора, които работят надомно, се оплакват, че има се налага да работят повече от максимално определените 48 часа на седмица. Много често работници и служители се превръщат в обект на експлоатация“, заяви пред БНР българския евродепутат Петър Витанов.

ЕС готви ново правило за хоумофиса – откъсване от работа

Той е сред членовете на Европейския парламент, които настояват комисията да изработи специални правила за т.нар. хоумофис. Според Витанов тенденцията да се работи от вкъщи няма да се промени и след края на пандемията. По данни от различни изследвания, когато си непрекъснато на линия се увеличава рискът от депресия и тревожност, обясни той.

„Ние смятаме, че правото да се изключиш, да се откъснеш от работната среда за тези, които работят през цифрови и електронни устройства, трябва да се превърне в основно право в ЕС. Трябва да спре все по-голямата експлоатация на хората, които работят у дома. Те трябва да имат право да изключат своите цифрови и мобилни устройства, без това да някакви негативни последици за тях.“, каза Витанов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили