И арестът на задържан заедно с Пламен Бобоков е незаконен

0
Снимка: БГНЕС

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов през миналото лято е незаконен, постанови съдът. Той бе задържан по делото за търговия с влияние срещу русенския бизнесмен Пламен Бобоков. Според съда действията на МВР обаче са били незаконни. Това е третият отменен арест от въпросната акция. Задържането на Бобоков също бе обявено за незаконно, както и това на Илия Милушев – съветник на държавния глава.

Узунов е бил арестуван от пловдивската полиция в близкото село Първенец. Издадена е заповед за задържането му, но в нея няма никакви мотиви. Посочено е само, че има разследване за търговия с влияние. Това обаче не е достатъчно за съда.

Пламен Бобоков е бил арестуван незаконно

В мотивите на първата инстанция се посочва:

„От една страна, в атакуваната заповед въобще не е отбелязано, че по отношение на задържаното лице има данни да е извършило престъпление, а само е записано, че образуваното досъдебно производство е за установено престъпление, без обаче по какъвто и да е начин жалбоподателят да е посочен като съпричастен към това деяние. От друга страна, дори и да се приеме, че към момента на издаване на заповедта е имало данни лицето да е било свързано с въпросното престъпление, е било необходимо да се мотивира в акта защо се налага неговото задържане, за да се прецени именно съразмерността на мярката с ограничаването на правата“.

Решението е било потвърдено на втора инстанция и от административния съд в Пловдив.